Άρθρα

Διατροφική αξία κάστανου

Τα κάστανα αποτελούν ένα ιδιαίτερο χειμωνιάτικο σνακ, τρώγονται ψητά ή βραστά και εύκολα μπορούν να ενταχθούν σε γεύματα όπως σαλάτες, σούπες και πολλά άλλα.

Τα κάστανα ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Σε σύγκριση με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, περιέχουν λιγότερες θερμίδες καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά και πιο πλούσια σε νερό και μπορούν να ενταχθούν εύκολα σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Ενδεικτικά 100 γραμμάρια ψητά κάστανα έχουν 239 Θερμίδες, 4,4 γρ πρωτεΐνης και μόλις 0,17 γρ κορεσμένα λιπαρά.

Αποτελούν καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο, η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη C, η θειαμίνη, το φυλλικό οξύ, η ριβοφλαβίνη.

Περιέχουν μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη C, γαλλικό οξύ, ελλαγικό οξύ, τανίνες κ.α. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων έναντι της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, η οποία συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες.

Το γαλλικό και ελλαγικό οξύ, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των καρδιακών κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Αποτελούν επίσης καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι ευεργετικό για την καρδιά.

Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, με το 15% των ημερήσιων αναγκών μας να μπορεί να καλυφθεί με 10 ψητά κάστανα. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά του κάστανου μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσουν έναντι της δυσκοιλιότητας.

Τέλος, και πολύ σημαντικό, τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για κατανάλωση από άτομα με κοιλιοκάκη.